June 7, 2021

prosafaris.org

Jääkiekko Suomen suosituin talviurheilulaji

Jäärata-ajot

4 min read

Suomi on tunnetusti moottoriurheilua rakastava maa joten ei ole ihme, että suomalaiset harrastavat erilaisia moottoriurheilulajeja joukolla. Tunnetuimpia ja näyttävimpiä ovat tietysti rallin SM-sarja, rata-autoilun eri luokat ja moottoripyörien enduro, mutta näiden lisäksi maastamme löytyy monenlaisia mahdollisuuksia harrastaa autourheilua. Yksi mielenkiintoisimmista on jäärata-ajot. Nimensä mukaisesti siinä ajetaan radalla, joka on tehty jäälle. Mikäs muu sopisikaan meille suomalaisille talven kylmyydessä paremmin, kuin adrenaliiniryöppyinen jäällä moottoriajoneuvoilla kovalla vauhdilla rällästäminen. Olosuhteet löytyvät meiltä omasta takaa joka vuosi ainakin suurimmasta osasta maata, ja kiinnostusta riittää vauvasta vaariin.

Lajin kuvaus

Jäärata-ajot ajetaan luonnonjäälle tehdyllä, noin 1500 metriä pitkällä radalla. Jäärata-ajoja järjestetään sekä moottoripyörille, että autoille. Näiden välillä on radoissa pieniä eroavaisuuksia. Radan leveys on lähtösuoralla oltava vähintään 35 metriä, ja muun radan osalta moottoripyörille 20 metriä, sekä autoille 30 metriä. Autoilla huippunopeus lähtösuoralla on lähemmäs 200 km/h ja moottoripyörillä noin 150 km/h. Mistään hissuttelusta ei siis ole kyse, vaikka liukkaalla jäällä ajetaankin. Ennen lähtösuoraa on hidas mutka, maalilinjan ollessa lähtösuoran alkupäässä, jotta ajanottajilla ei olisi liian kova työ autojen ajaessa maalilinjan yli täyttä vauhtia.

Jäärata-ajoneuvojen renkaissa käytetään erityisesti jäällä ajamiseen tarkoitettuja nastoja. Nämä nastat ovat suuremmat kuin tieliikenteessä käytettävät nastat. Moottoripyörien renkaissa nastat ulkonevat 9 mm ja autojen renkaissa 11 mm. Lisäksi ajoneuvojen jousitusta muutetaan vastaamaan paremmin jääradalle sopivaksi. Tämä parantaa kuljettajan kykyä vaikuttaa ajoneuvonsa teknisen puolen asetuksiin. Moottoripyörillä yhtenä luokkana on myös sivuvaunulliset moottoripyörät. Jääradalla ajo vaatii kuljettajalta ajosilmää, malttia sekä erinomaista ajolinjojen hallintaa. Reippaassa sivuluisussa paahtamalla ei jääradalla ajaessa yleensä pärjää. Autoilla ajaessa kuljettajia on yhdessä lähdössä enintään 12, ja moottoripyörillä ajettaessa enintään 25.

Kenelle jäärata-ajot sopivat

Jäärata-ajoilla on Suomessa pitkälle ulottuva historia ja sen kilpailuhistoria ulottuukin rallin ohella pisimmälle. Jäärata-ajoon itsessään voi osallistua kuka tahansa. Jäärata-ajoseurat järjestävät usein valmennusta tai harjoittelukursseja, sekä suljetussa ympäristössä kuka tahansa voi toki tehdä itselleen oman jääradan, jossa harjoitella. Suomessa on lukuisia jääratoja ympäriinsä, aivan eteläisessä Suomessa tosin hieman vähemmän. Kuitenkin harjoittelun aloittaminen on helppoa, eikä kokemusta tarvitse lainkaan. Harjoittelu soveltuu toki erinomaisesti myös kokeneemmillekin kuljettajille. Jäällä ajaminen on huomattavasti erilaista kuin normaaleilla teillä ajaminen, joten vaikka normaalia ajokokemusta olisi runsaasti, vaatii jääradalla ajo harjoitusta.

Itse kilpailuihin osallistuminen ei vaadi ajokorttia, joten myös alaikäiset voivat osallistua ajoihin. Kilpailuihin osallistuminen ei sinänsä vaadi mitään muuta, kuin erinäisten lisenssimaksujen maksamisen, sekä ajoneuvon jolla kilpailla. Joissakin tapauksissa mikäli kuljettaja on todettu lahjakkaaksi jääradalla ajamisessa, voi hän saada sponsorin, jolloin kuljettajan ei itse välttämättä tarvitse hankkia ajoneuvoa, varikkohenkilökuntaa ja maksaa kilpailumaksuja. Jäärata-ajo on myös erinomaista off-season harjoittelua kuljettajille, jotka normaalisti ajavat toisenlaisella maastolla kilpaillen. Ajoneuvot, joilla kilpailuissa ajetaan, tulee olla katsastettuja jäärata-ajoa varten. Ajoneuvojen mekaniikan kanssa touhuaminen onkin erinomaista tekniikan harjoitusta.

Jäärata-ajo on kuin luotu suomalaisille

Aivan, jäärata-ajoa varten Suomen luonto on erinomainen. Suomen pitkä ja kylmä talvi, tuhannet ja tuhannet järvet luovat erinomaisen ympäristön jäärata-ajolle aivan luonnostaan. Voikin sanoa, ettei missään muualla maailmassa ole luonnon puolesta vastaavia mahdollisuuksia jäärata-ajoon, kuin Suomessa talviaikaan. Kesäaikaankin ajaessa monet suomalaiset ajavat mökille soraisia kapeita mökkiteitä, joilla ajaessa ajolinjojen hallinta ja ajosilmä, maltti, sekä kokemus karttuvat. Kaikkea tätä tarvitaan jäärata-ajossa. Suomalaiset ovatkin usein selkeästi maailman parhaimmistoa tekniseltä osaamiseltaan jäärata-ajossa. Jäärata-ajo on talvinen maan sisäinen versio kansainvälisestä rallimaailmasta, jossa vauhtia riittää.

Suomalaisethan ovat tunnetusti vauhtia rakastava kansa. Läpi historian, on rallin ja formuloiden, sekä muiden moottoriajoneuvojen välisissä kilpailuissa suomalaiset olleet erittäin vahvoilla. Jäärata-ajo on tämänkin suhteen suomalaisille siis erittäin otollinen tapa tyydyttää tämä vauhdin himo. Lisäksi, jäärata-ajoa ei tarvitse mennä itse suorittamaan kuljettajan paikalle. Kuljettajan lähellä olevat ihmiset voivat toimia avustamassa varikolla tai kannustamassa omaa suosikkiaan radan varressa. Kilpailuja järjestetään ympäri Suomea useita talvikauden aikana, joten jokaiselle Suomen kansalaiselle on mahdollista lähteä seuraamaan jäärata-ajoja. Tämän takia jäärata-ajo onkin yksi Suomen top 10 -talviurheilulajeista.

Vastuu ympäristöstä

Jää ja järvet, joet, sekä meri, joiden yläpuolella jäärata-ajoja käydään ovat herkkiä luonnon osia, joten jäärata-ajoissa onkin mittavat säännöt ja ohjeistukset ympäristöhaittojen minimoimiseksi. Kilpailupaikkojen jätehuoltoon ja siisteyteen kiinnitetään suurta huomiota. Varikkoalueilla käytetään suojamattoja, jotta ajoneuvoista ei pääse syntymään jäälle valumia. Lisäksi moottorin voiteluaineet ovat ympäristöystävällisiä, eikä polttoainetta tai voiteluaineita käytetä paljoa. Kilpailupaikoilla on saatavilla öljynimetykseen tarkoitettuja välineitä, sekä kaikille kilpailu- ja harjoituspaikoille haetaan ympäristölupa. Ajoneuvoista lähtevää melua mitataan säännöllisesti. Äänirajat on säännöissä tarkoin määritetyt, ja liian kovaääniset ajoneuvot poistetaan kilpailuista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.