June 7, 2021

prosafaris.org

Jääkiekko Suomen suosituin talviurheilulaji

Curling – talviurheilulaji kaikille

4 min read

Finland's Tomi Rantamaeki, seen here delivering a stone with curling teammate Oona Kauste of Finland, is the oldest rookie at the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games.

Curling on neljän hengen joukkueissa jäällä pelattava peli. Tavoitteena siinä on saada graniitista tehdyt pyöreät kivet liu’utettua jäätä pitkin lähemmäksi radalla olevan ringin keskustaa kuin vastustajan kivet. Curling-rata on leveydeltään vaihteleva, kuitenkin enintään 5 metriä, sekä pituudeltaan 45,72 metriä, ja sen molemmissa päissä on maalattuna pesä – eli tämä rinki, jonka keskustaa kivillä tavoitellaan. Pesä muodostuu neljästä sisäkkäisestä ympyrästä, joiden yhteistä keskustaa sanotaan tee-pisteeksi. Ympyröiden halkaisijat ovat uloimmasta sisimpään 3,66 m, 2,44 m, 1,22 m ja 0,305 m, eli 12, 8, 4 ja 1 jalkaa. Radan keskipisteestä tee-pisteeseen on matkaa 17,37 metriä. Radan kummassakin päässä on keskilinjan molemmin puolin jäähän kiinnitetyt tuet, eli hakit, joilta heitot suoritetaan.

Lajin ominaiset välineet ovat heitettävät kivet, erityisesti curlingia varten suunnitellut kengät, harja, sekuntikello, sekä valinnainen heittotuki. Curling-kivi on pyöreä ja ympärysmitaltaan enintään 91,44 cm, sekä korkeudeltaan vähintään 11,43 cm. Kiven paino on 17,24 – 19,96 kg. Joukkueella on käytössään kahdeksan kiveä. Curling-kengät ovat siitä erikoiset, että toisen kengän pohja on tehty liukumista varten usein teflonista tai teräksestä, ja toisen pohja yleensä raakakumista, jotta se pitää hyvin jäällä. Liukuvan kengän pohjan päälle voi asettaa kumisen kalossin, jotta erityisesti harjatessa syntyy parempi pito. Jokaisella pelaajalla on harja. Harja on valmistettu synteettisestä materiaalista, jotta jäälle ei jää karvoja. Kiven edestä harjaamalla vähennetään kitkaa, jolloin kivi kulkee pidemmälle ja suorempaan. Sekuntikellolla voi mitata heiton voimakkuutta ja määrittää jään luisto-ominaisuuksia.

Curling-pelin kulku

Curling-peli pelataan kahden joukkueen välillä. Yleensä peli koostuu kahdeksasta päästä, eli erästä tai vuorosta, arvoturnaukset kymmenestä. Jatkopäitä voidaan pitää voittajan ratkaisemiseksi. Yhden pään aikana joukkueet heittävät vuorotellen kahdeksan kiveään, eli jokainen joukkueen jäsen heittää kaksi kiveä. Kun kivet on heitetty, joukkue, jonka kivi on lähimpänä keskustaa saa pisteitä. Pisteitä tulee niin monta, kuinka monta kiveä joukkueella on lähempänä keskustaa kuin vastustajan paras kivi. Heittoa suorittaessaan pelaaja ponnistaa hakkia hyväksi käyttäen, jäällä kiven kanssa liukuen, päästäen kivestä irti kevyellä työnnöllä, jolloin kivi jatkaa liukuaan kohti tee-pistettä. Rataan on merkitty 2 hog- eli pelilinjaa. Kivestä on päästettävä irti ennen ensimmäistä pelilinjaa, ja sen on ylitettävä jälkimmäinen pelilinja, tai se poistetaan pelistä.

Jokaisella heitolla joukkueen jäsenistä kaksi voi harjata kiven edestä, sekä yksi tee-pisteen takana, vauhdittaakseen vastustajien kiven poistumista pesästä. Heittojen kolme eri tyyppiä ovat määrämittainen heitto, poistoheitto ja suojaheitto. Määrämittainen heitto on heitto, jolla pyritään saamaan kivi pesään. Heiton voi myös kohdistaa toiseen omaan kiveen työntäen sitä lähemmäksi tee-pistettä, jolloin heittoa kutsutaan levitykseksi. Poistoheitolla pyritään poistamaan vastustajan kivi, tai kiviä, pesästä. Joskus poistoheiton voi kohdistaa toiseen kiveen, joka sitten osuu vastustajan kiveen poistaen sen. Tällöin heittoa kutsutaan ratsastukseksi. Suojaheitolla pyritään luomaan suoja pesässä olevalle omalle kivelle, esimerkiksi heittämällä kivi oman kiven eteen. Pesän edessä on suoja-alue, jolla olevia kiviä ei saa poistaa ennen kuin vasta viidennellä kivellä. Näin johtava joukkue ei voi vain poistella vastustajan kaikkia kiviä.

Curlingin historiaa ja mietteitä lajista

Curlingia on ensimmäisiä kertoja pelattu Skotlannissa 1500-luvulla. Curlingia pelattiin aluksi esimerkiksi joen pohjassa hioutuneilla kivillä, joihin oli porattu sormille reiät. Alkuaikoina, kun sääntöjä kiven koosta ei ollut, menestyivät usein parhaiten vahvimmat pelaajat, voidessaan heittää painavimpia kiviä. Vuonna 1838 perustettiin Skotlannin curling-seurojen yhteenliittymä Royal Caledonian Curling Club, joka loi lajille säännöt. Manner-Euroopan maista curling saapui ensimmäisenä Ruotsiin 1800-luvun puolessa välissä. Suomen ensimmäiset curling-pelit on pelattu nykytiedon mukaan vuonna 1908. Arvokisoissa curling näyttäytyi ensimmäistä kertaa vuoden 1924 Chamonix’n talviolympialaisissa. Tämän jälkeen se oli muutaman kerran näytöslajina olympialaisissa, kunnes tuli jälleen viralliseksi olympialajiksi vuonna 1998. Ensimmäinen curlingin MM-turnaus on pelattu vuonna 1959, joskin tuolloin turnauksen nimenä oli Scotch Whisky Cup aina vuoteen 1989 saakka.

Suomen ensimmäinen curling-halli valmistui vuonna 2004 Oulunkylään Helsingissä. Siitä lähtien lajin kasvu on ollut tasaista. Erityisesti Suomen olympiahopea vuonna 2006 kasvatti lajin suosiota ja näkyvyyttä suomalaisten silmissä. Kuitenkin jo paljon ennen curling-halleja on lajia Suomessa harrastettu. Curling on suomalaisille erittäin sopiva laji, onhan Suomessa pitkä ja kylmä talvi. Voimme harrastaa lajia niinsanotuilla mökkisäännöillä käyttäen kiviä, jotka eivät ole virallisia. Meillä on monia järviä, joiden jäälle on talvisin helppo rakentaa omatekoinen curling rata, ja pelata siellä kavereiden tai perheen kesken. Lisäksi laji sopii lähes kaikille, curlingia pelatakseen ei tarvitse olla huippukuntoinen, eikä iälläkään ole väliä. Lajin aloittamisen helppous, sen sääntöjen yksinkertaisuus, sekä olosuhteiden sopivuus Suomeen tekevätkin curlingista ansaitusti yhden Suomen top 10 -talvilajeista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.