June 7, 2021

prosafaris.org

Jääkiekko Suomen suosituin talviurheilulaji

Suomen suosituimmat talviurheilulajit – sija 5: lumilautailu

4 min read

Lumilautailu mielletään rennoksi talvilajiksi, joka kiinnostaa erityisesti nuoria. Vähitellen lumilautailusta tulleen kansainvälisen menestyksen myötä myös vanhemmat henkilöt ovat löytäneet tämän mukavan harrastuksen pariin. Sen vuoksi siitä onkin tullut niin suosittua tänä päivänä. Lumilautailua harrastetaan eniten talvella, mutta monelle tulee yllätykseksi, että lumilautailua pystyy harjoittelemaan myös kesäisin. Tämä onnistuu kätevästi lumilautatunneleissa. Tällainen tunneli löytyy esimerkiksi Vuokatista, jossa sitä hyödynnetään harrastajien lisäksi myös urheilulukion opintoihin kuuluvissa harjoittelujaksoissa. Näin voidaan pitää huolta siitä, että suomalaiset pääsevät laskemaan half pipea myös silloin, kun rinteet eivät ole käytössä.

Missä lumilautailua voi harrastaa?

Lumilautailua voi harrastaa kaikissa Suomen rinteissä. Suomesta löytyykin tällä hetkellä noin 70 hiihtokeskusta, joista jokainen tarjoaa kattavan valikoiman eri tasoisia rinteitä. Aloitteleville lumilautailijoille sopivat hyvin siniset rinteet, jotka ovat kohtalaisen loivia. Kun taitoa on kertynyt hieman enemmän, voi silloin siirtyä punaisten rinteiden pariin. Kaikista taitavimmat lautailijat pystyvät haastamaan itsensä mustilla rinteillä. Nämä tunnetaan todella jyrkkinä rinteinä, joista löytyy paljon mutkia ja jopa pieniä nyppylöitä. Mustille rinteille ei kannata lähteä, jos ei ole varma taidoistaan. Hiihtokeskuksia löytyy aina Etelä-Suomesta kauas Lappiin asti.

Suomen suurimmat ja monipuolisimmat rinteet löytyvät Lapista. Ne ovat Ylläs ja Levi. Ylläkseltä löytyy yli kolme kilometriä pitkiä rinteitä, jotka ovat Suomen pisimmät. Yllästä voidaan pitää koko Suomen suurimpana hiihtokeskuksena, sillä sieltä löytyy jopa yli 60 rinnettä. On siis selvää, että Ylläs pystyy tarjoamaan paljon niin aloitteleville kuin kokeneillekin lautailijoille. Ylläksen jälkeen eniten rinteitä löytyy Leviltä ja Rukalta. Tämä jälkeen tulevat ehkä hieman yllättävästi Paljakka ja Ukkohalla, jotka molemmat löytyvät Kainuusta. Vuokatti ei siis ole Kainuun suurin hiihtokeskus, vaikka niin voisi helposti luulla.

Mitä lumilautailun harrastaminen vaatii?

Lumilautailun voi aloittaa joko itsenäisesti oppimalla tai ammattilaisen avustuksella. Kaikki hiihtokeskukset tarjoavat opastettuja tunteja, joiden avulla voi päästä käsiksi lumilautailun saloihin. Yleensä yksi hiihto-opetustunti riittää, sillä sen aikana pääsee tutustumaan siihen, kuinka laudalla saa liikuttua ja sitä saa käännettyä. Opastetun tunnin jälkeen kannattaa jäädä vielä rinteeseen, sillä itsenäinen harjoittelu on myös tärkeää. Harjoittelu aloitetaan aina niin sanotusta lasten rinteestä, joka on loiva. Se antaa mahdollisuuden päästä kokeilemaan lumilautailun tekniikkaa ilman, että liiallinen vauhti koituu harjoittelijan kohtaloksi. Kun tekniikka on kunnossa, voi siirtyä suurempiin rinteisiin.

Lumilautailu vaatii myös tiettyä välineistöä. Tärkeintä on valita itselleen sopivat lumilautakengät. Niiden tulee olla tiukat ja pysyä hyvin jalassa, mutta toisaalta kengät eivät saa missään nimessä puristaa liikaa. Tämän lisäksi lumilautailu vaatii lumilaudan. Lumilauta valitaan sen mukaan, onko lautailija oikea vai vasen jalka edellä laskeva. Jalkaisuuden saa selville esimerkiksi kokeilemalla. Yleensä oikeakätiset laskevat vasen jalka edellä ja toisinpäin. Lumilautailu on vaarallinen laji, jossa sattuu ja tapahtuu. Sen vuoksi jokaisen kannattaa käyttää myös kypärää, sillä se saattaa parhaimmillaan pelastaa suuriltakin vammoilta.

Lumilautailun alalajit

Lumilautailuun kuuluu paljon muutakin kuin pelkkä rinteessä laskeminen ja mutkitteleminen. Lumilautailusta löytyy nimittäin monia eri alalajeja, jotka tuovat harrastukseen monipuolisuutta. Rinnelasku on toki kaikista suosituin alalaji, sillä se sopii aivan kaikille lautailijoille. Rinnelaskun lisäksi lumilautailun puolella voi harrastaa half pipea, slopestylea, lumilautapujottelua sekä lumilauta-crossia. Kaikki näistä ovat myös virallisia kilpailulajeja, joissa kilpaillaan niin MM-tasolla kuin olympialaisissa. Lähes jokaista näistä lajeista pääsee harjoittelemaan myös Suomen hiihtokeskuksissa. Suosituin vielä joitakin vuosia sitten oli half pipe, eli lumikouru. Se on kuitenkin saanut väistyä slopestylen tieltä.

Slopestyle on lumilautailun alalaji, jossa rinteestä löytyy eri kokoisia hyppyreitä ja reilejä eli kaiteita. Jokainen laskija saa suunnitella itselleen parhaiten sopivan radan, joka sopii omille taidoille. Slopestyle antaa mahdollisuuden päästä nauttimaan lumilautailusta monipuolisesti. Ratalajien puolelta valittavana ovat siis pujottelu ja lumilauta-cross. Pujottelua käydään samaan tapaan kuin suksilla laskiessakin. Kaksi kilpailijaa laskee rataa samaan aikaan ja voittaja menee jatkoon. Lumilauta-cross on myös suksilla laskettavan crossin tapaista. Crossirata sisältää eri kokoisia hyppyjä ja tiukkoja mutkia. Yleensä radalla on yhteensä neljä laskijaa, joista kaksi menee jatkoon kustakin erästä.

Suomalaisten menestyslaji

Lumilautailu on ollut jo pitkään suomalaisten menestyslaji. Laji nousi varsinaiseen suosioon ja kansan tietoisuuteen 2000-luvun alussa, kun suomalaiset onnistuivat saamaan mainetta muun muassa olympialaisissa. Ensimmäisiä menestyjiä olivat Antti Autti ja Heikki Sorsa. Näistä Autti on olympiamitalisti ja Sorsa muistetaan lautailijana, joka laski half pipea irokeesi päässään. Heidän jälkeensä Suomi on ollut menestyksekäs lumilautailumaa, josta nousee uusia tähtiä kerta toisensa jälkeen. Yksi menestyneimmistä lumilautailijoista kautta aikojen on Enni Rukajärvi. Hän on moninkertainen MM-mitalista ja voittanut myös monta mitalia olympialaisissa varsinkin slopestylessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.