June 7, 2021

prosafaris.org

Jääkiekko Suomen suosituin talviurheilulaji

Jääkiekko Suomen suosituin talviurheilulaji

4 min read

Jääkiekko pitää vuodesta toiseen kärkisijaa Suomen suosituimpien talviurheilulajien listalla. Jääkiekko on suosittu sekä viihdyttävänä penkkiurheilulajina että kilpailuviettiä ruokkivana ja monipuolisesti kuntoa kohottavana harrastuksena. Jääkiekko on omaa luokkaansa, sillä sitä seuraavat penkkiurheilusta yleensä nauttivien lisäksi mielellään myös sellaiset ihmiset, jotka eivät yleensä urheilua katso. Esimerkiksi vuoden 2019 MM-mestaruudesta riemuitsi huomattavan valtava joukko lätkäkärpäsen puraisemia suomalaisia penkkiurheilijoita vauvasta vaariin. Jääkiekkoa on usein tituleerattu Suomen kansallisurheiluksi; niin monen elämää se koskettaa tavalla tai toisella. Jääkiekon harrastajia on Suomessa yli 200 000 ja sitä suositummaksi urheiluharrastukseksi yltää vain jalkapallo. Vaikka jääkiekko on Suomessa suhteellisen kallis harrastus, ovat monet vanhemmat valmiit maksamaan lapsensa jääkiekkoharrastuksen tiimipelitaitojen ja jopa mahdollisen tulevan urheilu-uran vuoksi.

Jääkiekko on syntynyt Kanadassa, ja Kanada onkin Suomen, Ruotsin ja muun muassa Yhdysvaltojen ohella kovimpia kiekkomaita. Ensimmäiset jääkiekkopelit pelattiin jo 1800-luvun puolivälissä, joskin jonkin verran erilaisilla säännöillä kuin nykyään. Jääkiekon epävirallinen syntymäpäivä on 3.3.1874. Tällöin pelattiin ihka ensimmäinen jääkiekko-ottelu Kanadassa, Montreal Victoria Skating Ringissä. Jääkiekko on tuosta päivästä alkaen levinnyt suosituksi lajiksi ympäri maailmaa, innokkaimpien kiekkomaiden ollessa, luonnollisesti, kylmemmän ilmaston maita. Myös Suomeen jääkiekko rantautui jo 1890-luvulla, mutta ensimmäinen varsinainen jääkiekko-ottelu pelattiin vuonna 1928, jolloin vastakkain pelasivat Tampereen Pyrintö ja Tampereen Palloilijat. Tampere on edelleenkin, Oulun ohella, yksi tunnetuimmista kiekkokaupungeista. Suomessa jääkiekon suosio lähti nopeasti nousuun ja ensimmäinen maailmanmestaruus saavutettiin vuonna 1995. Toisen maailmanmestaruutensa Suomi voitti 2011 ja kolmannen kerran mestaruuspokaali saatiin kotiin vuonna 2019.

Jääkiekko pitänyt jo pitkään pintansa suosituimpana talvilajina

Suomi on jo vuosikymmeniä ollut kiekkokansaa ja jääkiekon asema suosituimpana talviurheilulajina on pitänyt pintansa jämäkästi samalla, kun muiden lajien suosio on heilahdellut vuodesta toiseen. Sekä kilpailu Suomen mestaruudesta että jääkiekon MM-kisat vetävät aina takuuvarmasti puoleensa jännityksen ja voiton nälkäisiä jääkiekon ystäviä. Jääkiekko viihdyttää, innostaa, inspiroi, tuo ihmisiä lähemmäs toisiaan ja valaa suomalaisiin me-henkeä. Mikään muu urheilulaji ei ole pystynyt saamaan läheskään yhtä vahvaa asemaa suomalaisten sydämissä. Jääkiekon sijoitus ykkösenä suosituimpien talviurheilulajien listalla ei ole ihme, sillä kyse on paljon enemmän kuin urheilulajista. Kyse on koko kansan yhteisestä ilmiöstä. Jääkiekon lumous on vertaansa vailla nimenomaan siksi, että se ylittää kansanryhmät ja tuo kaikki saman asian äärelle viihtymään ja jännittämään lopputulosta.

Jääkiekon suosion valttikorttina vauhti ja vaaralliset tilanteet

Jääkiekko on paitsi suosittu penkkiurheilulaji, myös erittäin suosittu harrastus. Moni nuori haaveilee jo alakouluikäisenä ammattijääkiekkoilijan urasta ja vetää liikuntaharrastuksessa hokkarit jalkaan tosimielellä. Harrastajien mukaan jääkiekossa viehättää ennen kaikkea jatkuvat kehittymismahdollisuudet, joukkuehenki ja monipuolinen liikunta yhdistettynä strategiseen ajatteluun. Jääkiekkoharrastus koulii siis sekä lihaksia että aivonystyröitä. Samalla jääkiekko on vauhdikkuudessaan ja nopeatempoisuudessaan kiinnostava laji – sen harrastajat kertovat, että jääkiekkokaukalossa muut ajatukset ja murheet unohtuvat tehokkaasti, kun laji tempaisee täysillä mukaansa. Myös penkkiurheilijoita viehättävät ennen kaikkea lajin vilkas tempo ja nopeat käänteet. Jääkiekossa jokainen sekunti tuntuu ratkaisevalta, sillä jo seuraavassa hetkessä pistetilanne voi kääntyä päälaelleen. Jääkiekko on siis täydellistä ajanvietettä silloin, kun mieli kaipaa täydellistä keskittymistä arjen ulkopuoliseen tapahtumaan.

Kun Suomi voittaa, torilla tavataan

Mikään ei ole suomalaisia yhdistävämpi laji kuin jääkiekko. Suomen MM-joukkueen voitto tuntuu voitolta koko Suomen kansalle, eikä kollektiivisella riemulla tällöin ole rajoja. Vuosi 1995 tuo edelleen monelle ensimmäisenä mieleen huikean jännitysnäytelmän, kun naapurimaa Ruotsi otti pahemman kerran takkiin ja Suomi pääsi juhlistamaan mestaruutta. Myös vuoden 2019 MM-mestaruus lienee monelle suomalaiselle juhlapäivä vailla vertaa ja se tullaan muistamaan ja elämään mielikuvissa ja videokoosteita katsellen vielä pitkään, monta kertaa. Torilla tavataan, kun Suomi voittaa. Yleensä juroksi mielletty kansa kokoontuu yhteen juhlien ja voiton huumasta nauttien. Toisaalta myös häviöt ja pettymykset koetaan kollektiivisesti, ja niitä harmitellaan ja puidaan työpaikkojen kahvipöydissä yhdessä. Oli lopputulos mikä tahansa, jääkiekko yhdistää suomalaisia tavalla, joka on vertaansa vailla.

Jääkiekkolegendat inspiroivat uusia nousevia tähtiä

Pitkän ja menestyksekkään uran tehneet jääkiekkoilijat ovat suomalaisten mielissä ansainneet suorastaan kansallissankarin kruunut. Näitä huippuluokan ammattilaisia ihaillaan Suomessa tavalla, josta harvan muun urheilulajin menestyjät pääsevät nauttimaan. Fanitetuimpia suomalaisia jääkiekkoilijoita ovat muun muassa Teemu Selänne, Saku Koivu, Jari Kurri, Mikko Koivu ja Esa Tikkanen. Myös Mikael Granlund pääsi suosituimpien kiekkoilijoiden listalle kuuluisan vuoden 2011 ilmaveivinsä jälkeen. Vuoden 2019 MM-loppuottelun voitto tuonee maaleja urakalla tehtailleelle Marko Anttilalle paikan osana tätä jääkiekkotaivaan tähdistöä. Huippujääkiekkoilijoiden ihailu on monelle nuorelle jääkiekkolupaukselle suurin inspiraatio harjoitella tosissaan ja kärsivällisesti taitojaan hioen vuodesta toiseen. Haaveena monella näistä nuorista kiekkojunioreista on päästä näyttämään taitonsa SM- ja MM-tasolla ja ehkä jopa joskus päästä näiden jääkiekkotähtien joukkoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.