June 7, 2021

prosafaris.org

Jääkiekko Suomen suosituin talviurheilulaji

Maastohiihto – suomalaisten suosikki sijalla 2

4 min read

Maastohiihto on todellinen klassikkolaji ja on jo vuosien ajan kuulunut suomalaisten suosikkeihin. Sitä se on sekä lajivalintana että penkkiurheilun kohteena. Lajin suosioon vaikuttavat varmasti myös suomalaisten menestyminen kilpaladuilla. Suomi on perinteisesti menestynyt maastohiihdossa hyvin niin olympialaisissa kuin maailmanmestaruuskisoissakin. Hiihdolla on kenties niin iso paikka suomalaisten sydämessä, sillä se kuuluu myös monen suomalaisen arkeen. Hiihtäminen aloitetaan jo lapsena, ja laduilla vietetään paljon aikaa myös koulun liikuntatunneilla.

Tämä onkin varmasti yksi syy lajin suosioon – kaikilla on jossain vaiheessa elämää ollut lajiin joku kosketus. Ehkä ensimmäinen kosketus liikuntatunneilla ei ole kaikkein positiivisin, mutta laji alkaa usein kiinnostamaan uudestaan aikuisena. Harrastajien keskuudessa on maastohiihto ykköslaji lähinnä pääkaupunkiseudun ulkopuolella, sillä siellä riittää lunta ja myös suosio on perinteisesti suurempaa. Keväällä monet perheet kuitenkin matkaavat laskettelukeskuksiin, joissa osa valitsee laskettelurinteen sijaan ihanan pitkät ladut. Näin myös ihmiset, jotka eivät ehkä kotona hiihtäisi murtsikkaa, saavat nauttia maastohiihdosta. Hiihto on kuitenkin loistava harrastus ja mainiota liikuntaa lähes kaikille, joten sukset kannattaa jo nyt ostaa varastoon seuraavaa lumista kautta varten.

Hiihto sopii kaikille

Hiihdon suosio piilee siinä, että lajina se sopii aivan kaikille. Vaikka ammattimainen maastohiihto on todella vaativaa, ei se tarkoita, etteikö hiihto sopisi harrastukseksi esimerkiksi lapsille tai vanhemmalle väelle. Hiihto nostaa sykettä, mutta on nivelille huomattavasti helpompaa kuin esimerkiksi juoksu. Jalat ja kädet kulkevat sulavaa liikettä, eivätkä jalat juoksun tavoin tömähtele maahan aiheuttaen polvi- tai lonkkakipuja. Hiihdossa apuna ovat myös kädet, jotka työntävät sauvoilla vauhtia. Näin eivät myöskään jalat hiihtäessä kuormitu liikaa, sillä kädetkin tekevät runsaasti työtä, vaikka jalat toki avainasemassa ovatkin. Juuri tämän takia sopii hiihto hyvin vanhemmalle väelle. Lisäksi hiihtoladulla saadaan edetä rauhallista tahtia, eikä siellä tarvitse aina hiihtää menemään verenmaku suussa. Lajin monipuolisuuden vuoksi sopii hiihto myös raskaana oleville. Tasainen meno ilman tömähdyksiä ja monipuolinen kuormitus koko keholle tarkoittavat, että hiihdosta voidaan nauttia raskausaikana varsin pitkään. Myös lapset voivat aloittaa hiihdon varhaisessa vaiheessa, sillä monoja, suksia ja sauvoja on markkinoilla myös pienille hiihtäjille. Hyvä vaatetus kannattaa myös ottaa huomioon, sillä pienet lapset eivät hiihdä kylmässä säässä menemään aivan yhtä nopeaa kuin suuremmat hiihtäjät.

Hiihtää voidaan lähes missä tahansa

Sen lisäksi, että hiihto sopii kenelle tahansa, voidaan hiihtoa harrastaa lähes missä tahansa. Hiihto vaatii tietenkin harrastamiseen ladun, mutta niitäkin löytyy monipuolisesti ympäri Suomea. Usein jo ensilumen sataessa tehdään pururadoille ladut, jotta innokkaimmat hiihtäjät pääsevät aloittamaan hiihtokauden. Eteläisessä Suomessa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa lunta ei välttämättä alkutalvesta ole paljoakaan, tehdään latuja usein tekolumen avulla. Helsingissä Paloheinän ulkoilma-alueella sijaitsevalle ladulle pyritään tuomaan lunta, jotta se saadaan mahdollisimman nopeasti auki. Vaikka maastohiihtoa ei ehkä nähdä helsinkiläisten lempipuuhana, ovat Paloheinän ladut kuitenkin todella suositut. Siellä palvelee myös suksivuokraamo ja hiihtokoulu, joten noviisitkin pääsevät helposti kokeilemaan lajia. Monelta suomalaiselta löytyy sukset omasta takaa, mutta lajin kerhot voivat myös vuokrata suksia, joten lajin kokeilu on helppoa. Talven kylmimpään aikaan, kun järvet ja meri ovat jo jäätyneet, on myös jäällä hiihtäminen todella suosittua. Moni ottaakin mukaan eväät ja lähtee nauttimaan hyvästä säästä ja liikunnasta jäälle. Parasta hiihdossa on tietenkin se, ettei aina tarvitse hiihtää verenmaku suussa. Hiihtäessä voidaan nauttia raittiista ilmasta, kauniista luonnosta ja Suomen upeasta talvesta, samalla kuitenkin liikkuen.

Suomalaisten menestys nostaa suosiota

Yksi syy maastohiihdon suosioon on tietenkin myös suomalaisten hiihtäjien tuoma menestys. Laji ei ole suosittu pelkästään harrastelijoiden keskuudessa, vaan sitä rakastavat myös penkkiurheilijat. Kautta vuosien on maastohiihto ollut lähes kansallislajin maineessa, ja monet katsovat kisoja television välityksellä. Järjestetäänhän Suomessa lisäksi vuosittain kansainvälisiä kisoja, jotka keräävät myös paikan päälle runsaasti katsojia. Vaikka menestystä on varjostanut doping-skandaalit, kuten Lahden MM-kisoissa vuonna 2001 tapahtunut suuri katastrofi. Tuolloin lähes koko Suomen maajoukkue jäi nolosti kotikisoissa kiinni Hemohesin käytöstä. Vaikka maastohiihdon suosio laski skandaalin jälkeen ja myös menestys laantui, on hiihto selvästi viime vuosina tehnyt uutta tulemista. Olympiavoitot ja maailmanmestaruudet kiinnostavat ihmisiä ja keräävät myös uusia ihmisiä lajin pariin – sekä kilpa- että harrastemielessä. Sen lisäksi on maastohiihdossa jotain todellisesti suomalaiseen mentaliteettiin sopivaa. 30 tai 50 kilometrin pituinen todellinen rääkki, jossa räkä lepää jäätyneellä poskella, kun hiihtäjä puskee itseään ladulla eteenpäin. Maalissa kaikki on annettu, kun hiihtäjä kaatuu uupuneena maahan. Maastohiihto on rankka laji, mutta suomalaisille myös näyttö suomalaisesta sisusta, joka on läsnä erityisesti kestävyyslajien aikana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.